MG_3507

Reneszánsz élményház

Napjainkban a várkastély élményházként működik. Bebarangolható a belső udvar és az emeleti történeti termek, ahol Pipó hitvesének a hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája látható. Megtekinthető a fegyvergyűjtemény gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával és a XVII. századi főúri konyha.

 

A földszinti helyiségekben különleges vártörténeti kiállítás várja a látogatókat 3D filmvetítéssel és többek között az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatásával.

Milyen ember lehetett Ozorai Pipó? Hogy teltek a várban a mindennapok? Milyen volt az itt élő török várkatonaság élete? Hogyan lett a várból barokk kastély, majd uradalmi magtár és börtön?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártöténeti kiállítás régészeti feltárások és műemléki kutatások során előkerült gazdag leletanyag segítségével.

PIPO-KERT

A Pipo-kert a Sió egykori átkelőhelyét védő torony nevét viselő pihenőkert, amely egyben az idelátogató vendégek turistaútvonalának első állomása. 

Simontornya felől érkezve a Sió-csatorna bal partján helyezkedik el. Kikapcsolódásra alkalmas, pihenőkertekkel, játszótérrel tagolt terület, amely alkalmas lakóautók és buszok fogadására is. A szolgáltatások körét az információs ponttal, konyhával és mosdókkal ellátott kiszolgálóépület teszi teljessé.